Efteruddannelse i Bruxelles - February 27, 2020

EU er for længst blevet en central del af dansk politik. Men det er som regel først, når folk kommer til Bruxelles og får sat ansigter og bygninger på det hele, at sammenhængene rigtig begynder at falde på plads.

Sammen med Mediernes Efteruddannelse har jeg siden 2017 stået for EU-kurser for danske journalister i Bruxelles. Programmet er altid skruet sammen så aktuelle udfordringer og kriser bliver belyst. Der sker gennem møder og samtale med centrale EU-spillere. Med hjælp fra stærke folk som kommissær Margrethe Vestager,  generalsekretær i det Europæiske Råd, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, danske parlamentarikere, lobbyister og andre EU-aktører får kursisterne adgang til de skarpeste Bruxelles-folks indsigt og analyse.

Efter fire dages intens indføring i EU’s institutioner plejer mine kursister at tage mætte og glade hjem med frisk forståelse af EU og nyt kulinarisk kendskab til Bruxelles’ diskrete charme og ‘art de vivre’. Europas mest undervurderede hovedstad byder heldigvis på meget mere end blot EU.

Gamle kursister fortæller:

”Meget fint program, hvor vi kom rundt nærmest alle steder og alligevel lidt i dybden med en del og særlig fedt at det ofte var de dagsaktuelle sager, vi blev præsenteret for”.

– Anders Aarkrog Jepsen, Ritzau.

“Lærerigt og interessant. Stramt program hvor vi mødte mange virkelig spændende mennesker. Ros”.

-Ole Brink, DR Nyheder

 

“Det var virkelig godt. Bredt. Mange levende mennesker, med noget på hjerte. Jeg føler mig klogere på at tolke, hvad der fremover sker. Fik rusket et par fordomme ud af knolden. Det er altid godt! “.

– Marianne Nielsen, Ekstra Bladet

“Et virkeligt inspirerende og meget indholdsrigt og veltilrettelagt kursus – jeg føler mig meget opdateret på EU og grebet af ny gejst, og har endda en stribe gode ideer med hjem i lommen! Og helt træt er man også – det vidner jo om, at vi gav den gas med et tæt program”.

– Susanne Andersen, Ritzau

“Turen var både lærerig, horisontudvidende og inspirerende. Selskabet var godt og stimulerende. Oplægsholderne var interessante og vidende. Du var en vært og guide med viden, overskud, overblik og humør. Jeg vil helt klart anbefale kurset til kolleger.”

– Peter Friis Autzen, Fredericia Dagblad

”Hvorfor skulle det nu være fedt at tilbringe fire dage i EU’s institutioner? Fordi det for mig både var spændende, inspirerende og berigende. Besøget i de centrale institutioner i Bruxelles gjorde det hele meget mere håndgribeligt og konkret – jeg fik sat en masse billeder og ansigter på Kommissionen, Ministerrådet, Parlamentet, lobbyisterne – og fik ikke mindst oplevet Bruxelles, som faktisk sine steder er en smuk og hyggelig by, der også byder på fede cafeer og restauranter med lækkerier til ganen.

Jacob er ikke alene en skide sød, rar og hyggelig kollega, han er også utroligt vidende og har efter flere årtiers arbejde for diverse medier i Bruxelles et kæmpe netværk af politikere, embedsmænd, journalister og lobbyister, som betød, at vi på kurset mødte en stribe centralt placerede aktører, der ligesom Jacob selv generøst øste af deres indsigter og vurderinger. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale denne mulighed for fire dage i det belgiske forår – du risikerer højst at blive lidt klogere”

    -Thomas Alling, redaktionssekretær, DR.