Anmeldelse af "Europas Svære Fællesskab". April 26, 2021

“EU er et forbandet uoverskueligt, bureaukratisk, sammenspist og lukket foretagende. Man skal bruge kodebøger for at finde ud af, hvad der foregår inden i de forskellige mastodontbygninger med de glatte facader og det indforståede sprog.

En sådan sjælden velskrevet og underholdende kodebog har journalisten og juristen Jacob Langvad præsteret. Hvis man uden for meget besvær vil finde ud af, hvordan EU fungerer, hvad der er organisationens største udfordringer her og nu, og hvordan de lange linjer i det europæiske samarbejde har udviklet sig, er bogen en perle.”

– Hans Engell i Ekstra Bladet, 2016:

Europas Svære Fællesskab. Nu i opdateret udgave - February 27, 2020

 

 

Europas Svære Fællesskab: Den fuldt opdaterede udgave af min EU-lærebog til samfundsfag for gymnasie og HF-elever er netop udkommet.

EU og Europas fællesskab har ikke fået det meget lettere siden første udgave kom i 2015. Til gengæld er det blevet endnu mere nødvendigt, uanset at visse politikere mener, at det er gak at bruge flere penge på foretagendet. Forhåbentlig kan bogen bidrage til en mere nuanceret forståelse af EU blandt dansk gymnasieungdom og andre interessede læsere.

EU er ikke kun økonomi og varer i bevægelse, det skal også kultur over grænserne. Jeg tror stærkt på nytten af, at vi skal kunne orientere os på andet end bare dansk og engelsk. Så som noget nyt er der denne gang listet en håndfuld citater ind på både tysk og fransk ind i bogen. Det illustrerer at verden og EU ser ret forskellig ud alt efter om fyrtårnet står i London, Berlin eller Paris. Det har Brexit vist med al tydelighed – og Danmarks primære allierede i EU-klubben taler nu ikke længere Shakespeares tungemål, men Goethe og Molieres..

Europas Svære Fællesskab er krydret med politiske satiretegninger, korte opsummeringer og opgaver til brug for undervisningen.

 

 

Du kan læse et uddrag af bogen, der kan købes hos Forlaget Columbus:  

 

Læs kritikken af den første udgave af Europas Svære Fællesskab:

”Velskrevet, præcis og aktuel redegørelse for det europæiske samarbejde med mange illustrerende historier og satiretegninger – til tider ligefrem spændende”.

– Professor emeritus i europæisk historie, Uffe Østergaard, i magasinet Udenrigs 2015/3

”Kan man overhovedet formidle EU, uden at det bliver negativt eller højstemt? Svaret er er ja – og oven i købet i noget så gammeldags som en bog. Man skal ”bare” være ambitiøs og kommunikere direkte og i øjenhøjde.”

-Flemming Mieth og Martin Bresson, Rostra kommunikation, april 2016